Njohuri te pergjithshme

Standardi i gjeneratës tjetër për shtëpitë inteligjente është shpjeguar

Pajisjet inteligjente tani mund të krijohen duke futur çipa kompjuteri në pothuajse çdo objekt. Ata quhen pajisje IoT dhe po revolucionarizojnë përvojën tonë të shtëpisë inteligjente si askush tjetër. Këto pajisje janë gjithmonë të lidhura me rrjetet tona shtëpiake, mund të mbledhin dhe shkëmbejnë të dhëna dhe gjithashtu mund të kryejnë detyra të caktuara në çdo moment të caktuar. Ndriçimi inteligjent, altoparlantët inteligjentë dhe madje edhe një makinë larëse me Wi-Fi janë të gjitha shembuj të veglave të IoT që mund t’i zotëroni tashmë.

Nëse keni pyetur ndonjëherë se pse disa pajisje inteligjente shtëpiake funksionojnë me disa, por jo me të tjera, duhet të jeni të vetëdijshëm për Matter – standardin më të fundit të pajtueshmërisë me valë që po kërcënon të prishë tregun. Që nga viti 2019, dhe me mbështetjen e korporatave si Apple, Samsung, Amazon dhe Zigbee, iniciativa e njohur më parë si ‘Project CHIP’ është riemërtuar si marka e shkëlqyer, zyrtare “Matter”.

Çfarë është saktësisht Materia?

Pajisjet IoT hasin një sërë sfidash kur bëhet fjalë për lidhjen me internetin dhe komunikimin me njëri-tjetrin në shtëpi. Duke përdorur protokollin Matter, të gjitha pajisjet tona inteligjente të shtëpisë do të jenë në gjendje të komunikojnë me njëri-tjetrin. Disa nga emrat më të mëdhenj në biznesin e shtëpive inteligjente janë bashkuar për të krijuar një protokoll të ri ndërveprueshmërie. Më shumë se 170 firma po bashkëpunojnë, me Apple, Amazon, Samsung, Google dhe Zigbee Alliance që janë më të dalluarit.

Pajisjet IoT tani mbështeten aq shumë në cloud saqë ndalojnë së funksionuari sapo humbasin lidhjen. Matter do t’ju lejojë të përdorni pajisjet tuaja pa pasur nevojë të lidheni vazhdimisht me internetin. Një pikë tjetër e rëndësishme për Matter është se zvogëlon varësinë tuaj nga cloud. Kjo, nga ana tjetër, rrit sigurinë e pajisjeve tuaja. Gjithçka ka të bëjë me ta bërë përvojën e shtëpisë inteligjente sa më të këndshme.

Si përfshihen Google, Samsung, Amazon dhe Apple?

Këta prodhues kryesorë të shtëpive inteligjente kanë marrë drejtimin në këtë temë, dhe tani që furia fillestare për përfshirjen e tyre është qetësuar, secili prej tyre po shpjegon qartë se çfarë nënkupton kjo për të ecur përpara.’

Google Home

Google ishte një nga të parët që e realizoi këtë me shumë detaje, ndërsa të tjerët që atëherë e kanë ndjekur shembullin. Ekranet dhe altoparlantët Nest do të modifikohen për t’i lejuar ata të menaxhojnë produktet e miratuara nga Matter si pjesë e një plani me katër hapa që prek të gjithë shtëpinë inteligjente të Google. Në këtë rast, Google Assistant do të jetë në gjendje të përdorë çdo vegël që ka një etiketë “Matter”.

Kjo do të thotë që pajisjet më të reja si Google Nest Hub dhe Nest wifi do të jenë gjithashtu shpërndarës lidhjesh Matter, duke e bërë më të përshtatshëm përdorimin e pajisjeve të mbështetura nga Matter në shtëpi. Përveç termostatit Nest, Google deklaroi gjithashtu se termostati i mëparshëm Nest Learning do të mund të përdorte Matter.

Amazon Alexa

Echo e gjeneratës së katërt të Amazon do të përmirësohet në Thread, duke e lejuar atë të lidhet me një rrjet wifi me një urë. Për shkak se shumica e ruterëve të tij rrjetë tashmë mbështesin Thread, Echo në pronësi të Amazon do të jetë në gjendje të përdorë gjithashtu Matter. Versione të tjera Echo me çipa Zigbee brenda mund të jenë potencialisht në gjendje të shërbejnë në këtë kapacitet, megjithëse nuk dihet ende nëse do të shërbejnë.

Apple HomeKit

Aplikacioni Home do të jetë në gjendje të menaxhojë pajisjet tuaja Matter kur të lëshohet iOS 15, sipas Apple, e cila së fundmi ka publikuar disa informacione mbi integrimin e çështjes. Përfshirja e aksesorëve Matter në aplikacionin Home duhet të lejojë personalizim më të madh të konfigurimit dhe integrimit të shtëpisë tuaj inteligjente.

Samsung SmartThings

Qendrat SmartThings do të modifikohen për të akomoduar Matter nga Samsung, i cili ka qenë një lojtar kryesor në komunitetin Matter. Si një kontrollues për telefonat inteligjentë, televizorët dhe pajisjet e tjera inteligjente, standardi do të jetë në gjendje të funksionojë përmes Wi-Fi ose Thread, megjithëse nuk është ende e qartë.

Cilat pajisje do të mbështesin çështje?

Për të përmendur disa, Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Nest dhe Samsung Smart Things janë të gjitha të mbështetura. Për të marrë përvojën më të madhe të mundshme me Matter, ju do të dëshironi të blini pajisje të reja që e trajtojnë atë në mënyrë origjinale, siç do të bënit me çdo protokoll tjetër të ri. Për shkak se Matter nuk po shkon askund, konsumatorët mund të shtojnë gradualisht pajisje më të sofistikuara në shtëpitë e tyre inteligjente.

Disa pajisje të vjetra mund të mbështesin në fakt Matter; prandaj, ky rregull i ri i blerjes së pajisjes nuk vlen për të gjithë. Matter mund të jetë në gjendje të përditësojë disa pajisje specifike IoT. Problemi është se kjo nuk është e garantuar për të gjitha pajisjet, sepse ato kanë nevojë për fuqi të mjaftueshme përpunuese për të filluar. Vëzhgoni faqen e internetit të prodhuesit të pajisjes tuaj për të parë nëse kualifikohet për një përditësim të Matter.

A mundet Matter ta mbajë shtëpinë inteligjente private dhe të sigurt?

Shqetësimet për privatësinë dhe sigurinë kanë penguar adoptimin e shtëpive inteligjente dhe mbajtja e pajisjeve të sigurta është një parim qendror i Matter. Kontrolli i drejtpërdrejtë i IP-së, i cili lejon pajisjet Matter të komunikojnë drejtpërdrejt me internetin, është një avantazh i madh, por edhe një rrezik i mundshëm sigurie. Në të kundërt, Matter përdor një qasje bashkëkohore ndaj sigurisë, duke dhënë një sistem sigurie të fuqishëm, fleksibël dhe proaktiv me një komunitet individësh që modelojnë dhe zbusin kërcënimet.

A keni nevojë të hiqni pajisjet inteligjente ekzistuese për të përdorur materien?

The Matter u krijua me synimin për të inkorporuar pajisjet e lidhura të instaluara aktualisht në shtëpitë tona. Matter duhet të jetë në përputhje me pajisjet më të reja wifi dhe Thread, si dhe me modelet Z-Wave dhe Zigbee. Është e mundur ta bëni këtë në dy mënyra: ose duke përmirësuar pajisjen drejtpërdrejt në ajër ose duke përmirësuar softuerin aktual të urës.

Për shkak të mungesës së lidhjes së tyre në internet, pajisjet ekzistuese Zigbee dhe Z-Wave nuk ka gjasa të përditësohen veçmas. Edhe pse Thread bazohet në Zigbee, relativisht pak pajisje me radio Zigbee mund të përmirësohen menjëherë në protokollin më të ri të Thread.

Gjithçka që duhet të dini rreth rrjetit të rrjetës së fijeve

Ju mund të mos jeni në dijeni të protokollit me valë Thread, por ai ka një ndikim të rëndësishëm në produktet e certifikuara nga Matter. Me Thread, mund të krijoni një rrjet pa tel të bazuar në rrjetë me vonesë të ulët që dërgon dhe merr shpejt informacione ndërmjet pajisjeve. Për shkak të karakteristikave të rrjetit rrjetë të protokollit, mjedisi i shtëpisë tuaj inteligjente do të vazhdojë të funksionojë edhe nëse humbni lidhjen me internetin.

Pse Tema është e rëndësishme?

Projektuar për Internetin e Gjërave

Thread është një zgjidhje për kompleksitetin e IoT, duke adresuar çështje si ndërveprueshmëria, siguria dhe konsumi i energjisë, si dhe nevojat arkitekturore. Standardet e hapura dhe të vendosura janë përdorur për të ndërtuar këtë teknologji të rrjetit pa tel me fuqi të ulët, bazuar në Protokollin e Internetit (IP) të njohur ndërkombëtarisht.

Për të siguruar që nuk ka asnjë pikë të vetme dështimi, rrjetet e fijeve përmbajnë aftësi vetë-shëruese. Konfigurimi automatik ndodh kur një pajisje shtohet ose tërhiqet, duke e bërë atë të lehtë për t’u konfiguruar dhe përdorur. Me Thread, qindra dhe madje mijëra artikuj mund të komunikojnë në mënyrë të besueshme dhe të sigurt.

Një qasje e re për zhvillimin e pajisjeve të bazuara në IP

IP është protokolli që fuqizon internetin. Pavarësisht nga lloji i lidhjes që përdor një pajisje, IP është standardi përmes të cilit të gjitha pajisjet e lidhura ndërveprojnë me njëra-tjetrën. Thread krijon një rrjet rrjetë të bazuar në IPv6 bazuar në versionin 6 të Protokollit të Internetit (IPv6), duke e sjellë internetin në Internetin e Gjërave.

Rrjedhimisht, pajisjet Thread mund të integrohen lehtësisht në rrjete më të mëdha IP pa kërkesën për porta të pronarit ose përkthyes. Kjo zvogëlon shpenzimet dhe kompleksitetin e infrastrukturës, eliminon pikat e mundshme të dështimit dhe zvogëlon tendosjen e mirëmbajtjes së sistemit. Si rezultat i lidhjes së sigurt me renë kompjuterike të Thread, mallrat dhe sistemet e IoT tani mund të menaxhohen nga një sërë burimesh, duke përfshirë telefonat celularë dhe tabletët personal ose të biznesit.

Pajtueshmëria dhe konvergjenca

Baza IP e Thread është agnostike e shtresës së aplikacionit, duke i lejuar prodhuesit e produkteve të zgjedhin shtresat e duhura të aplikacionit për lidhjen e pajisjeve nëpër rrjete të shumta. Anëtarët ndër-industri të Thread mendojnë se zgjidhjet e rrjetit që mundësojnë IP-në si një pikë konvergjence për sektorin e Internetit të Gjërave (IoT) janë thelbësore.

Si shembull, një shtresë e vetme aplikacioni mund të përdoret për të ekzekutuar njëkohësisht si në Thread ashtu edhe në pajisjet e lidhura me Wi-Fi. Prandaj, krijohet një rrjet mallrash të përputhshëm dhe prodhuesit e pajisjeve janë të lirë të përdorin çfarëdo teknologjie rrjeti që duan.

Tema është gati për të ardhmen

Duke përdorur Thread, zhvilluesit mund t’i bëjnë aplikacionet, pajisjet, sistemet dhe shërbimet e tyre në treg më shpejt pasi ata kanë akses në të njëjtin grup të pasur aftësish që ofron interneti. Pajisjet me fije janë agnostike të shtresës së aplikimit; kështu, ata mund t’i ndryshojnë shërbimet e tyre cloud dhe shtresat e aplikacioneve në çdo moment.

Një lidhje e drejtpërdrejtë midis prodhuesve dhe klientëve të tyre është e mundur pasi Thread është një rrjet i bazuar në IP, i cili mundëson ndërveprimin midis pajisjeve të ndryshme të lidhura.

Tregu gati

Raftet e certifikuara me fije, platformat e silikonit dhe modulet janë të disponueshme për zhvilluesit që duan të ndërtojnë zgjidhjet e tyre ose që duan të ndërtojnë një ekosistem pajisjesh të certifikuara nga Thread. Shumë anëtarë të Grupit të Thread ofrojnë gjithashtu shërbime shtesë si module dhe ndihmë për projektimin.

Produkte të certifikuara me fije

Siguria në shtëpi

Smart wifi Deadbolt – Ky bllokues inteligjent wifi nga Schlage po revolucionarizon mënyrën se si siguroni gjërat që kanë më shumë rëndësi për ju. Ky bllokim inteligjent revolucionar është i pajtueshëm me Apple HomeKit dhe çelësat e shtëpisë, si dhe me veçoritë tradicionale Schlage që keni pritur. Kodet e hyrjes mund të planifikohen, aktiviteti i kyçjes mund të monitorohet dhe kontrolli zanor pa duar është i disponueshëm.

Eve Door & Window – Mbani gjurmët e gjendjes së derës ose dritares tuaj, merrni sinjalizime ndërsa jeni larg shtëpisë dhe automatizoni funksionimin e pajisjeve të tjera të aktivizuara me HomeKit.

Çelësat inteligjentë

Drita Eve Switch – Me iPhone, komandat zanore Siri ose automatizimin, mund të menaxhoni dritat e shtëpisë tuaj pa ndryshuar kurrë një llambë të vetme.

Eve Energy – Me një trokitje të vetme ose me ndihmën e Siri-t, mund të kontrolloni dritat dhe pajisjet tuaja, të kontrolloni sa energji elektrike po konsumojnë dhe të konfiguroni lehtësisht programe që vendosin pajisjet tuaja në autopilot.

Eve Aqua – Përdorni Siri, butonin në bord ose iPhone tuaj për të aktivizuar sistemin tuaj të ujitjes. Krijoni orare shpejt dhe pa mundim duke përdorur Eve Aqua

Ruterat

Pika Google Nest Wifi – Ruteri Google Nest Wifi funksionon së bashku me secilën pikë për të siguruar mbulim më të mirë dhe Wi-Fi më të shpejtë në të gjithë shtëpinë. Altoparlantët inteligjentë të mbështetur nga Google Assistant mund të përdoren për të luajtur muzikë dhe për t’iu përgjigjur pyetjeve, ndër të tjera.

Ruteri Google Nest Wifi – E gjithë shtëpia juaj do të mbulohet nga shërbimi i besueshëm i Google Nest Wifi. Ai funksionon në sfond për të siguruar që wifi juaj të mbetet i shpejtë dhe pa bufer. Sa herë që merr një version të ri të softuerit, ai përmirësohet automatikisht në mënyrë që ta mbajë rrjetin tuaj sa më të sigurt.

Google Nest Hub Max – Ky është një ekran HD 10 inç, Nest Cam i integruar dhe altoparlantë stereo Google Nest Hub Max, një ekran inteligjent me Google Assistant. Mijëra pajisje inteligjente në shtëpi, të tilla si dritat, televizorët, bravat dhe më shumë, mund të kontrollohen nëpërmjet ekranit bazë të panelit të kontrollit dhe komandave zanore.

Konkluzioni

Nuk është aspak një sipërmarrje e thjeshtë për të zgjidhur problemin e shtëpisë së zgjuar me të cilën përballemi sot. Për të arritur atje, Matter ka bashkëpunuar me disa nga kompanitë më të mëdha të IT në botë, si dhe duke përdorur një sërë protokollesh me valë. Ne do të jemi në gjendje të shohim efektet afatgjata të revolucionit të shtëpive inteligjente kur pajisjet e para të certifikuara Matter të mbërrijnë në fund të 2022.